O Δήμος Κορινθίων και το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών-Θυμάτων Βίας του Δήμου Κορινθίων προσκαλούν τους φορείς και το κοινό σε μία δράση ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης όλων μας για το μεγάλο πρόβλημα της Ενδοοικογενειακής Βίας, στα πλαίσιο του εορτασμού της 25ης Νοέμβρη ως Διεθνούς Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών.
Η δράση θα γίνει τη Δευτέρα 25 Νοέμβρη, θα ξεκινήσει στις 11:00 το πρωί και θα διαρκέσει μέχρι τις 13:00, επί της οδού Κολοκοτρώνη, έξω από την Πινακοθήκη του Δήμου (σε περίπτωση βροχής, η δράση θα υλοποιηθεί στο χώρο του θεάτρου του Δημαρχείου – Κολιάτσου 32) και θα περιλαμβάνει :
• Περίπτερο με έντυπο ενημερωτικό υλικό στον πεζόδρομο της Κορίνθου (Κολοκοτρώνη 4) .
• Συμμετοχή μαθητών και μαθητριών με διαδραστικό τρόπο, γράφοντας μηνύματα κατά της έμφυλης βίας σε αναρτημένο πίνακα-πανό.
• Δυνατότητα να εκφράσουν βασικά συναισθήματα που σχετίζονται με το θέμα μέσω face painting με τη βοήθεια εθελοντών μακιγιέζ από το Τμήμα Αισθητικής του ΙΕΚ ΕΥΡΩΠΡΟΟΔΟΣ.
• Μουσικές ομάδες των σχολείων που θα παρουσιάσουν τραγούδι, το οποίο θα έχουν επιλέξει σχετικά με τη θεματολογία της ημέρας.
Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κορίνθιας με ενημερωτικό περίπτερο, αναδεικνύοντας την απρόσκοπτη συνεργασία και την απαραίτητη συμβολή όλων των αρμόδιων φορέων σε μια ολιστική προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου της Έμφυλης Βίας.
Αξίζει άλλωστε να πούμε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση που παρέχει η ίδια η Ελληνική Αστυνομία και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου τα περιστατικά Βίας κατά των Γυναικών είναι εκατοντάδες κάθε εβδομάδα. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο Τύπου της ΕΛΑΣ, κατά την περασμένη εβδομάδα από 11 έως 17 Νοεμβρίου 2024, «οι αστυνομικοί σε όλη τη χώρα ανταποκρίθηκαν σε -709- κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης και χορηγήθηκε σε -128- γυναίκες θύματα η εφαρμογή του Panic Button. Συνολικά, διαχειρίστηκαν -405- περιστατικά, για τα οποία πραγματοποιήθηκαν -250- συλλήψεις, ενώ παράλληλα μεταφέρθηκαν -8- θύματα σε δομές με οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας και -15- θύματα σε ιατροδικαστή ή νοσοκομείο».
Επίσης, η δράση υλοποιείται με την συμμετοχή της Διευθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας. Σκοπός της συγκεκριμένης δράσης είναι μέσω της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών/- τριών και του κοινού, η πρόληψη και η καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών και η ενημέρωσή για την ύπαρξη υποστηρικτικών δομών αντιμετώπισης της βίας.
Οι ενδιαφερόμενες μπορούν να απευθύνονται στο Κέντρο: Εθνικής Ανεξαρτησίας 58 -Ισόγειο (Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 8πμ-4μμ) Τηλ.: 27410 74670 / E-mail: skgyndk@otenet.gr
Το ιστορικό πλαίσιο της γιορτής
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο στις 25 Νοεμβρίου 1960. Η βία κατά των γυναικών είναι μία από τις πιο διαδεδομένες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της, ενώ σύμφωνα με πρόσφατες στατιστικές της Ε.Ε., μία στις τέσσερις Ελληνίδες άνω των 15 ετών έχει βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία τουλάχιστον μία φορά στη ζωή της, ενώ το κόστος της έμφυλης βίας (απώλεια οικονομικής παραγωγής, χρήση υπηρεσιών και προσωπικό κόστος) ανέρχεται στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο (EIGE, 2017).
Επίσης, τα στοιχεία από την Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων(ΓΓΙΑΔ) αποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος της βίας κατά των γυναικών που ενώ δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένη κοινωνική τάξη, κουλτούρα, μορφωτικό ή οικονομικό επίπεδο, πλήττεται και από την οικονομική κρίση που πολλαπλασιάζει τα περιστατικά βίας στις σχέσεις.
Μέσα στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας που απαιτείται από όλους/-ες για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και της βίας εις βάρος των γυναικών εντάσσεται και η λειτουργία του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών-Θυμάτων Βίας Δήμου Κορινθίων, το οποίο αποτελεί μέρος του δικτύου υποστηρικτικών δομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών της ΓΓΙΑΔ και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του ΠΕΠ Πελοπόννησος 2021-2027.
Το Κέντρο απευθύνεται σε γυναίκες που έχουν υποστεί βία οποιασδήποτε μορφής παρέχοντας δωρεάν ενημέρωση και εξειδικευμένη πληροφόρηση, ψυχοκοινωνική συμβουλευτική (εξειδικευμένη στήριξη με την οπτική του φύλου), εργασιακή συμβουλευτική, νομική συμβουλευτική/πληροφόρηση για τα δικαιώματα των γυναικών, συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και παραπομπή των γυναικών σε ξενώνες, κ.ά., οι οποίες καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής διαδικασίας.