Στην Αιγιάλεια η διάβρωση έχει φτάσει σε κρίσιμα επίπεδα: σε ορισμένα σημεία υποχώρηση έως και 25 μ. πλάτους σε μισό αιώνα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν παράκτιοι οικισμοί, δίκτυα και τουριστικές ζώνες .
Η ακτογραμμή σε Πλάτανο, Αιγείρα, Βαλιμίτικα, και Κρυονέρι βρίσκεται σε απίστευτη πίεση ή εξαφάνιση.
Η εκτεταμένη λήψη αδρανών για την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου (γέφυρες, ανάχωμα, οδοστρώματα) αποψίλωσε τα ποτάμια, ενισχύοντας τη διάβρωση και υπονομεύοντας τη σταθερότητα της ακτής .
Οι ευθύνες διαχρονικές. Το 1999 ήταν ώριμες οι πρώτες μελέτες για την Αιγιάλεια, όμως δεν εκτελέστηκε κανένα έργο. Το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας ανέδειξε το 2011, με στοιχεία το πρόβλημα, χωρίς συνέχεια από πλευράς πολιτείας.
Το 2018 ξεκίνησε η «Μελέτη φαινομένων διάβρωσης στον Κορινθιακό», που θεωρείται η ορθή προσέγγιση για ολόκληρο τον Κόλπο. Παρόλα αυτά, οι συνεχείς καθυστερήσεις από πλευράς Κυβέρνησης δεν έχουν δώσει κανένα πρακτικό βήμα υλοποίησης για τα απαραίτητα έργα.
Κάπως έτσι, η Κυβέρνηση και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν έκαναν καμία ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, χάνοντας μοναδική ευκαιρία χρηματοδότησης για τέτοια έργα μεγάλης κλίμακας.
Η αδιαφορία τους αποδεικνύει ότι το ζήτημα δεν τους απασχολεί πραγματικά.
Η κοροϊδία πρέπει να λάβει τέλος.
Σταματήστε πια να αντιμετωπίζετε το πρόβλημα σαν ένα τενεκεδάκι που το κλωτσάτε για να πάει παραπέρα, ξοδεύοντας εκατομμύρια σε μελέτες, αλλά ούτε ένα ευρώ σε έργα.
Να βρεθούν εδώ και τώρα πόροι, να ξεκινήσουν αντιδιαβρωτικά έργα με διαφάνεια και πολιτική βούληση, γιατί ο περιβαλλοντικός χρόνος για την Αιγιάλεια τελείωσε.