Με την κίνηση σε όλους τους κεντρικούς οδικούς άξονες της Αττικής να βρίσκονται στα κόκκινα, κάθε έργο που μπορεί να αποσυμφορήσει την κατάσταση, είναι όχι απλώς ευπρόσδεκτο, αλλά και επιβεβλημένο.
Πέραν λοιπόν, της αισθητικής αναβάθμισης, οι σήραγγες συμβάλλουν αποφασιστικά στη βελτίωση των καθημερινών μετακινήσεων των κατοίκων του Λεκανοπεδίου, για το οποίο ήδη κάποια σημαντικά έργα βρίσκονται στα σκαριά.
Πιο προχωρημένη από όλες είναι η υπογειοποίηση Ποσειδώνος η οποία εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει το 2026. Παράλληλα, υπάρχει την μεγάλη αστική σήραγγα Ηλιούπολης, καθώς και αυτή για την επέκταση της Λεωφόρου Κύμης, η λειτουργία για τις σήραγγες-φαντάσματα στον Ασπρόπυργο αλλά και τις “ψευδο-σήραγγες” στο Φάληρο.

Στον Ασπρόπυργο
Στο προσκήνιο έχουν επανέλθει οι σήραγγες στον Ασπρόπυργο, οι οποίες έχουν κατασκευαστεί εδώ και πολλά χρόνια αλλά δεν έχουν λειτουργήσει. Είναι μέρος του πλάνου για τον Τριπλό Κόμβο Σκαραμαγκά, έργο που βγάζει από τα συρτάρια το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Με την ολοκλήρωση του προβλέπεται και η λειτουργία για τις σήραγγες-φαντάσματα της περιοχής.
Στόχος είναι η αναβάθμιση της οδικής υποδομής στην περιοχή του Σκαραμαγκά, μέσω της σύνδεσης της Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου με τη Λεωφόρο Σχιστού (Ανισόπεδος Κόμβος Σχιστού) και την υπό ολοκλήρωση Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρος Αιγάλεω (ΔΠΛΑ).
Η υλοποίηση του έργου κρίνεται απαραίτητη για τη βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών στην περιοχή του Σκαραμαγκά, όπου οι καθυστερήσεις υπερβαίνουν τα αποδεκτά επίπεδα σε καθημερινή βάση κατά τις ώρες αιχμής.
Παράλληλα, το έργο θα προσφέρει εναλλακτική διαδρομή για μετακινήσεις από την Αττική Οδό προς τον Πειραιά και τα νοτιοδυτικά προάστια του λεκανοπεδίου, συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση της Λ. Κηφισού.
Επιπλέον, στο πλαίσιο της προαίρεσης, προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η οδική σύνδεση με το υφιστάμενο οδικό δίκτυο του Επιχειρηματικού Πάρκου Φυλής, μήκους 2,3 χλμ. το οποίο περιλαμβάνει αναβάθμιση δύο κόμβων σύνδεσης με τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) και με τη Λεωφόρο ΝΑΤΟ. Έργο, το οποίο, επίσης, θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση του Κηφισού.
Η υπογειοποίηση της Ποσειδώνος
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τη δεδομένη χρονική στιγμή, το ποσοστό ολοκλήρωσης αγγίζει το 80% και αφορά στην διαμόρφωση του υπόγειου σκελετού της σήραγγας (δηλαδή της σκυροδέτησης) και πιστεύεται ότι μέσα στο 2025, θα έχει πάρει την τελική της μορφή.

Το έργο που ξεκίνησε το 2022 είναι πλέον στην πιο ώριμη φάση του, καθώς με την ολοκλήρωση της σήραγγας θα ξεκινήσει και η διαδικασία σύνδεσής της με την Λεωφόρο Ποσειδώνος στα δύο νέα της άκρα. Η ολοκλήρωση του έργου έχει οριστεί για τα τέλη του 2025, αλλά στην κυκλοφορία -ύστερα από την περίοδο της δοκιμαστικής λειτουργίας- εκτιμάται πως θα δοθεί στις αρχές του 2026. Υπάρχουν, επίσης, δύο σήραγγες στο Φάληρο και την Καλλιθέα, από την περιοχή του ΣΕΦ, έως τη Λεωφόρο Συγγρού, οι οποίες θα αναδειχθούν, όταν η παραλιακή πάρει την τελική της μορφή.
Η σήραγγα Ηλιούπολης
Η υλοποίηση του project της Σήραγγας Ηλιούπολης, ως επέκτασης της Αττικής Οδού, σε συνδυασμό με την ανισοπεδοποίηση της Λεωφόρου Βουλιαγμένης μέχρι το ύψος του Ελληνικού, θα συμβάλλει τα μέγιστα στην αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού, ειδικά τις ώρες αιχμής.
Η σήραγγά της Λεωφόρου Κύμης
Μέσα στις οδικές σήραγγες στην Αθήνα υπάρχει και μια στα βόρεια προάστια. Το έργο θα εκτελεστεί μέσα στα διοικητικά όρια των Δήμων Λυκόβρυσης-Πεύκης, Ηρακλείου και Κηφισιάς. Περιλαμβάνει και την κατασκευή σήραγγας και την κατασκευή ανοιχτών τμημάτων. Αντικείμενο του είναι η ολοκλήρωση της Λεωφόρου Κύμης, στο τμήμα από την Αττική Οδό έως τον Α/Κ της Ε.Ο. Νο 1 (Καλυφτάκη), και αφορά στην μελέτη και κατασκευή οδικού άξονα διατομής κλειστού αυτοκινητοδρόμου, συνολικού μήκους περίπου 3,8 χλμ.