Τις εκδηλώσεις κάλυψαν ειδησεογραφικά το τηλεοπτικό κανάλι COSMOSTV και η Περιφερειακή τηλεόραση LEPANTO!
Την επέτειο της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας, της κορυφαίας πολιτικής πράξης που έβαλε τις βάσεις και τα οργανωτικά θεμέλια για την Ελληνική Επανάσταση του 1821, γιόρτασε με κάθε λαμπρότητα το Αίγιο. Οι πλούσιες και πολυεπίπεδες εκδηλώσεις του τετραημέρου κορυφώθηκαν την Κυριακή 26 Ιανουαρίου, με τη μεγάλη παρέλαση και τους χιλιάδες Αιγιαλείς και επισκέπτες που με περίσσια υπερηφάνεια καταχειροκρότησαν μαθητές, αναβιωτές, μέλη χορευτικών συλλόγων, προσκόπους και φιλαρμονικές [Αιγίου-Ακράτας-Αιγείρας]..
Πλήθος ανθρώπων, υπερήφανοι για τον τόπο τους, το Αίγιο και την ιστορία του, κατέκλυσαν την οδό Μητροπόλεως όπου έκλαβε χώρα η παρέλαση. Το πρωί εψάλη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό «Κοίμηση της Θεοτόκου» Αιγίου χοροστατούντος του Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερωνύμου, του Μητροπολίτου Παροξανίας κ. Καλλινίκου και του Μητροπολίτη κ. Αμβροσίου.
Μητροπολίτης Ιερώνυμος:΄΄Να αγωνίζεσθαι όλοι όπως οι απελευθερωτές του 1821΄΄
Κατά την ομιλία του, ο Σεπτός Ποιμενάρχης κ. Ιερώνυμος ανέφερε πως μέσα από τη Συνέλευση ξεκίνησε η διαδικασία προς τη λήψη της απόφασης για την επανάσταση. ΄΄Σήμερα, για άλλη μία φορά χρονιά, γιορτάζουμε το γεγονός της Παλιγγενεσίας καθώς έγινε η αρχή για να ξαναγεννηθεί το Έθνος των Ελλήνων και για να γεννηθεί ένα Έθνος, ένας λαός, ένας άνθρωπος δεν είναι μόνο το ότι θα τον φέρουν στον κόσμο οι γονείς του. Για να αναγεννηθεί ένας άνθρωπος και να αποκτήσει αυτά τα ιδανικά και για να αποκτήσει την ελευθερία, χρειάζονται μεγάλοι αγώνες, πρώτα προσωπικοί και έπειτα καθημερινοί. Διότι ένας άνθρωπος ο οποίος είναι εγκλωβισμένος στον εαυτό του ζει την μοναξιά και τον εγωισμό του και δεν μπορεί να ελευθερωθεί να ανοίξει τα φτερά του και να διεκδικήσει κάτι. Έτσι λοιπόν οι πρόγονοί μας άνοιξαν τα φτερά τους και τα έβαλαν με ολόκληρη οθωμανική αυτοκρατορία επειδή πίστεψαν στους εαυτούς τους αλλά πίστευαν όμως και στον Ιησού Χριστό ο οποίος ήρθε στον κόσμο να σώσει τον άνθρωπο από την αμαρτία και να του δώσει αυτήν την ελευθερία. Πλέον όμως την ελευθερία τη βιώνουμε στο σύγχρονο κόσμο μέσα σε… εισαγωγικά. Διότι ο σύγχρονος άνθρωπος μπαίνει μέσα σε «κλουβιά» και αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι μας κυβερνούν, μας περιορίζουν΄΄, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ιερώνυμος, ευχαριστώντας τον Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικο που χοροστάτησε και μίλησε πριν από τον τοπικό Ποιμενάρχη, λέγοντάς του τα εξής: ΄΄Σας ευχαριστούμε διότι σήμερα είσαστε μαζί μας, διότι λαμπρύνατε με την παρουσία σας στον τόπο μας και τιμήσατε την δική μας τοπική εορτή. Πολύ περισσότερο δε για την πνευματική ομιλία σας΄΄. ΄΄Να έχετε την ευλογία του Θεού και να αγωνίζεσθαι όλοι όπως οι απελευθερωτές του 1821΄΄, πρόσθεσε ακόμη ο κ. Ιερώνυμος, ο οποίος απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της κυβέρνησης τους κάλεσε να δίνουν τους αγώνες για το συμφέρον της χώρας και της Ορθοδοξίας, ούτως ώστε, όπως είπε, ΄΄να μην ξεχαστεί η ιστορία μας διότι αν ξεχαστεί ιστορία μας αυτό το έθνος θα έχει χαθεί από τον χάρτη. Η Χάρις του Θεού, της Παναγίας μας και του Ιησού Χριστού που προστάτεψε αυτό τον τόπο και την περιοχή μας, να μας φωτίσει όλους΄΄. Τέλος τόνισε πως αυτοί που ώθησαν τους πολιτικούς να ψηφίσουν υπέρ του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια θα πρέπει τώρα να ζητήσουν συγγνώμη από τον Θεό.
Πρέσβης ε.τ. Ελευθέριος Αγγελόπουλος: ΄΄Η Μυστική Συνέλευση, η θρυαλλίδα που πυροδότησε το ξέσπασμα της επανάστασης΄΄
Ο Πρέσβης ε.τ. Ελευθέριος Αγγελόπουλος εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας. Αρχικά ευχαρίστησε τον δήμαρχο Αιγιαλείας Παναγιώτη Ανδριόπουλο που του έκανε την τιμή να τον καλέσει να μιλήσει. Όπως είπε, εορτάζουμε σήμερα την 204η επέτειο ενός σημαντικού ιστορικού γεγονότος, της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας από τις 26 μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 1821. Όπως τόνισε, ΄΄αποτελεί την αρχή του αγώνα για την ελευθερία. Είναι το πρώτο επαναστατικό γεγονός, η πρώτη εθνική συνέλευση αρχιερέων, κληρικών, προκρίτων και εμπόρων οι οποίοι ενωμένοι διά του θεσμού της Φιλικής Εταιρείας, συνήλθαν για το μέλλον της πατρίδος΄΄.
Στη συνέχεια παρουσίασε όλα τα στοιχεία και εξιστόρησε τα γεγονότα της Μυστικής Συνέλευσης σε σχέση με το ποιοι συμμετείχαν, τονίζοντας ότι η Συνέλευση συνέρχεται σε μία εποχή μεγάλης αναταραχής στην Ευρώπη καθώς οι λαοί διεκδικούν την ελευθερία τους ενώ ιερή συμμαχία, ένας συνασπισμός συντηρητικών δυνάμεων, είχε ως στόχο την καταστολή των επαναστατικών κινημάτων και τη διατήρηση της παλιάς τάξης πραγμάτων. ΄΄Ο αγώνας της Ελλάδας δεν ήταν μόνο ένας αγώνας ενάντια στην οθωμανική αυτοκρατορία, αλλά και μία αντιπαράταξη με το ευρωπαϊκό σύστημα που δεν υποστηρίζει τα δικαιώματα των εθνών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, αντιξοότητες και έλλειψη μέσων για την πραγμάτωση του εθνικού οράματος. Η Μυστική Συνέλευση στη Βοστίτσα αναδείχτηκε ως η θρυαλλίδα που πυροδότησε το ξέσπασμα της επανάστασης στην Ελλάδα΄΄, ανέφερε σε άλλο σημείο του λόγου του ο ομιλητής.
Κατάθεση στεφάνων και δέηση στο μνημείο του Ανδρέα Λόντου
Μετά το τέλος ακολούθησε η μετάβαση του Ιερού Κλήρου, των επισήμων και των σημαιοφόρων Σχολείων κ.ά. στην προτομή του Ανδρέα Λόντου στο Δημοτικό Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο, για την επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής Αιγίου.
Εντυπωσίασε η παρέλαση μαθητών και αναβιωτών
Στις 12.00 το μεσημέρι ξεκίνησε η επίσημη πρωινή παρέλαση, την οποία άνοιξε η Φιλαρμονική Αιγίου που παρατάχθηκε απέναντι από τον Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης, για να ακολουθήσουν τα Δημοτικά Σχολεία της Αιγιάλειας. Εν συνεχεία παρέλασε δίνοντας τον τόνο, η Φιλαρμονική Ακράτας, που επίσης έλαβε θέση στο ύψος της οδού Κ. Θεοδώρου. Μετά τα Λύκεια παρέλασε η Φιλαρμονική Αιγείρας που έλαβε θέση ακριβώς από κάτω.
Ακολούθως παρέλασαν χορευτικοί όμιλοι και χορευτικά τμήματα συλλόγων της Αιγιάλειας, πρόσκοποι και τέλος οι αναβιωτές που εντυπωσίασαν με τις παραδοσιακές φορεσιές και τα όπλα τους. Την παρέλαση έκλεισαν άλογα με ιππείς, μέλη του Ιππικού Ομίλου Αιγίου.
Τις εκδηλώσεις της Κυριακής τίμησαν με την παρουσία τους, ο υφυπουργός Πολιτισμού Ιάσονας Φωτήλας που απηύθυνε και χαιρετισμό μέσα στον Μητροπολιτικό Ναό Φανερωμένης, όπως άλλωστε και ο δήμαρχος Αιγιαλείας Παναγιώτης Ανδριόπουλος, ο δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος και ο αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Μπονάνος. Επίσης, παρέστησαν ο αντιπεριφερειάρχηςς Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, ο ευρωβουλευτής Νίκος Αναδιώτης, οι βουλευτές Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, Σπυρίδων Τσιρώνης, εκπρόσωποι στρατού, σωμάτων ασφαλείας κ.λπ.
Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων λειτούργησαν παράλληλα και δύο εκθέσεις στο Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό: Η Έκθεση με ντοκουμέντα, φωτογραφικό και αρχειακό υλικό της Μυστικής Συνέλευσης Βοστίτσας, με την Επιμέλεια της Ιστορικού Βάνας Μπεντεβή. Η Έκθεση Οπλισμού με άρματα του 1821, με την επιμέλεια του συλλέκτη και Αναβιωτή κου Σπύρου Κατσίρα, από την Καλαμάτα.