Αρχική σελίδα ΕΙΔΗΣΕΙΣ \ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Κονομόδη:Υγεία \ Προτεραιότητά μας ένα νέο,ισχυρό και σύγχρονο ΕΣΥ,αυτό που… ΕΣΥ χρειάζεσαι

Κονομόδη:Υγεία \ Προτεραιότητά μας ένα νέο,ισχυρό και σύγχρονο ΕΣΥ,αυτό που… ΕΣΥ χρειάζεσαι

Άρθρο της υπ.Βουλευτου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

από CosmostTv

Έίναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι στην Κορινθία, όπως και σε όλη τη χώρα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι πλήρως απαξιωμένο, ίσως στη χειρότερη κατάσταση από ιδρύσεώς του, οι δε μονάδες Υγείας  του νομού μας εντελώς απαξιωμένες και οι αντίστοιχες δομές και υποδομές  ουσιαστικά ανύπαρκτες. Τι κι αν οι φορείς όπως ο Ιατρικός Σύλλογος Κορινθίας και η  Προσωρινή Διοικούσα της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου διαμαρτύρονται έντονα κάνοντας λόγο για συνεχιζόμενη απαξίωση των Υγειονομικών μονάδων του Νομού και για σοβαρότατη υποστελέχωση του Νοσοκομείου της Κορίνθου…

         Πιο συγκεκριμένα, χαρακτηριστικά στοιχεία της ανεπάρκειας του υγειονομικού συστήματος της Κορινθίας είναι ότι στο Γενικό Νοσοκομείο της Κορίνθου ενώ προβλέπονται 87 θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού, οι υπηρετούντες μόνιμοι Ιατροί είναι μόλις 48 και σύντομα λόγω συνταξιοδοτήσεως θα φτάσουν τους 44! Η ΜΕΘ Covid-19 λειτουργεί μόλις με 3(!) Εντατικολόγους, τις ανάγκες της Παθολογικής Κλινικής και της Κλινικής Covid-19 καλύπτουν μόνον 3(!) Ειδικοί Παθολόγοι,  ενώ οριακά λειτουργούν η Παιδιατρική Κλινική και Εργαστήρια, ενώ η λειτουργία και των υπολοίπων Τμημάτων και Κλινικών χαρακτηρίζεται από τους Ιατρούς μας  ως προβληματική.

Η σαφέστατη υποστελέχωση οδηγεί σε εξουθένωση του υγειονομικού προσωπικού, το οποίο, όπως είναι εξάλλου γνωστό σε όλους τους Κορίνθιους συμπολίτες μας, ξεπερνά καθημερινά τον εαυτό του, αφού «ανθεί» το φαινόμενο της υπερεφημέρευσης, οι δε εφημερίες ξεπερνούν σε μερικά τμήματα ακόμη και τις 10(!) τον μήνα! Το δε αρμόδιο Υπουργείο, καθώς φαίνεται,  «σφυρίζει αδιάφορα», αφού δεν προκήρυξε ούτε μία θέση για το νοσοκομείο μας!

Αντίστοιχη προβληματική έχει προκύψει και για την μη ανακοίνωση ούτε μίας μόνιμης θέσης στα κέντρα υγείας του νομού μας, τα οποία είναι πλέον σε κατάσταση εγκατάλειψης και πλήρους απαξίωσης. Όπως επεσήμανε ο Ιατρικός Σύλλογος Κορινθίας σε σχετική ανακοίνωσή του, ενώ εγκρίθηκαν πάνω από 850 μόνιμες θέσεις σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας της χώρας, δεν ανακοινώθηκε απολύτως καμία για τον νομό μας! Δεν είναι τυχαίο εξάλλου το γεγονός ότι περίπου 12.000 υγειονομικοί έχουν φύγει από το εθνικό σύστημα υγείας την τελευταία τριετία.

          Το δικαίωμα στην Υγεία και στην Υγειονομική Περίθαλψη συνιστά θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, κατοχυρωμένο τόσο στο Σύνταγμά μας, όσο και σε διεθνή και ευρωπαϊκά  νομικώς δεσμευτικά για τη χώρα μας κείμενα. «Το Κράτος μεριμνά για την Υγεία των πολιτών και παίρνει ειδικά μέτρα για την προστασία της νεότητας, του γήρατος, της αναπηρίας και για την περίθαλψη των απόρων», αναφέρει το Σύνταγμα της χώρας κάνοντας λόγο για μέριμνα της Πολιτείας προς λήψη ειδικών μέτρων και φυσικά όχι για αδράνεια αυτής!

         Ο  ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δίνει έμφαση στην προάσπιση του κοινωνικού κράτους σε όλες τις εκφάνσεις του και βάζει την προστασία της Υγείας και την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ  ως βασική  προτεραιότητα της νέας προοδευτικής κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Στα κρίσιμα ζητήματα είναι η εξασφάλιση πρόσβασης στην Υγεία σε όλους τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις και ανισότητες μεταξύ δυνατών και αδύναμων οικονομικά συμπολιτών μας, μεταξύ των πολιτών που ζουν στα αστικά κέντρα και σε όσους ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές.

          Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  για το νέο ΕΣΥ είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, κοστολογημένο, με αύξηση των δαπανών κατά 2 δις ευρώ και 1 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπει τη δυνατότητα σε βάθος 4ετίας να αυξηθούν περί τα 2 δισ. οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία και να προστεθούν και περίπου 1,5 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης.  Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος, Αλέξης Τσίπρας, είναι αναγκαία η διάθεση πόρων για την Υγεία. Δυστυχώς, η Ελλάδα  υπολείπεται του ευρωπαϊκού μέσου όρου σε δαπάνες για την υγεία, επομένως η σταδιακή αύξηση των προς διάθεση πόρων είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα.

Επιπλέον, στις προτεραιότητες μας είναι η ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η δημιουργία ενός νέου υγειονομικού χάρτη, ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή μείωση ανισοτήτων στην πρόσβαση στην υγεία. Όραμά μας είναι ο διπλασιασμός των τοπικών μονάδων υγείας, αλλά και η δημιουργία  συστήματος ώστε  νοσηλευτές παιδοψυχολόγοι να βρίσκονται δίπλα στις σχολικές μονάδες και για την προληπτική αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας των νέων παιδιών και για ενημέρωση.

Έχει επίσης τονιστεί από τον Αλέξη Τσίπρα η ανάγκη για αξιοπρεπείς και ανάλογους της προσφοράς των πρωτοδιόριστων Ιατρών μισθούς, οι οποίοι θα πρέπει να φτάσουν το ποσόν των 2.000 ευρώ μηνιαίως, ώστε να υπάρχει κίνητρο να μείνουν στη χώρα μας, καθώς και την υπαγωγή του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά. Επιπλέον κίνητρα ώστε οι νέοι γιατροί να μην αφήνουν την Ελλάδα και το δημόσιο σύστημα υγείας είναι η δημιουργία ενός συστήματος αξιολόγησης των δομών, της λειτουργίας και του παρεχόμενου έργου.

          Όπως ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ, πρόθεσή μας είναι προχωρήσουμε στη πρόσληψη 5.500 μόνιμων υγειονομικών, αλλά και επιπλέον 10.000 μόνιμων υγειονομικών σε βάθος τριετίας, αλλά και η μονιμοποίηση  του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε τη μάχη της πανδημίας στην πρώτη γραμμή. Επισημάναμε την ανάγκη για αύξηση των τοπικών μονάδων υγείας από 127 σε 380 σε ολόκληρη τη χώρα, εδραίωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, του δικτύου κατ’ οίκον φροντίδας και ολοκλήρωση της επιχειρησιακής  ενδυνάμωσης του ΕΚΑΒ.

       Τέλος, οφείλουμε να διευρύνουμε τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, να προχωρήσουμε στην πλήρη κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών σε υγειονομικό υλικό για χρόνιες ασθένειες, αλλά και να μπαίνουν όρια στη δράση του ιδιωτικού τομέα. Υποχρέωση και προτεραιότητα της νέας προοδευτικής κυβέρνησης θα είναι να δώσουμε έμφαση στη λειτουργία του κοινωνικού κράτους, στη θέση ορίων στον ιδιωτικό τομέα ώστε η υγεία να μην αντιμετωπίζεται ως άλλο ένα πεδίο κερδοσκοπίας και στον σχεδιασμό ενός ανθρώπινου βιώσιμου δημόσιου τομέα υγείας, ο οποίος να στέκεται δίπλα  σε κάθε πολίτη, να του συμπαραστέκεται τις δύσκολες ώρες, χωρίς ανισότητες και χωρίς διακρίσεις!

Δείτε και τα παρακάτω δημοσιεύματα του CosmosTV

Adblock Detected

Υποστηρίξτε μας απενεργοποιώντας την επέκταση AdBlocker από τα προγράμματα περιήγησής σας για τον ιστότοπό μας.