Οι παραλείψεις και αστοχίες στην διαδικασία απασχόλησης πολιτών τρίτων χωρών στην αγροτική οικονομία, οι οποίες προκαλούν απώλεια του ήδη υπάρχοντος εργατικού δυναμικού, αποτέλεσαν το αντικείμενο ερώτησης που κατέθεσαν 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Κορινθίας και τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Ψυχογιός, προς τους συναρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εργασίας και Μετανάστευσης και Ασύλου.
Στην Ερώτηση γίνεται αναφορά στο γεγονός ότι με το άρθρο 13 Α στο ν. 4251/2014, ρυθμίστηκε η δυνατότητα νόμιμης απασχόλησης παράτυπα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών για την εξυπηρέτηση επειγουσών αναγκών της αγροτικής οικονομίας, αποκλειστικά προς κάλυψη θέσεων οι οποίες δεν έχουν πληρωθεί κατά την ανωτέρω διαδικασία της μετάκλησης. Υπενθυμίζεται ότι επί της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ο αριθμός των εργατών γης και άλλων ειδικοτήτων, που μπορούσαν να απασχοληθούν στην Κορινθία ξεπέρασε τους 2000, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα παραγωγών και εργαζόμενων.
Επισημαίνεται δε πως η διασφάλιση των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των παράτυπα διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών, η δίκαιη φορολογική μεταχείριση των αγροτών, η πάταξη της αδήλωτης εργασίας στην αγροτική οικονομία βάλλονται από την ιδεοληπτική προσέγγιση της Κυβέρνησης που κατάργησε τον εν λόγω άρθρο, με ισχύ από την 1/7/2022, προκαλώντας επιπλέον τεράστια προβλήματα στους αγρότες και κτηνοτρόφους, οι οποίοι δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις ανάγκες των παραγωγικών τους δραστηριοτήτων.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης να καλύψει το κενό με το άρθρο 16 του ν. ν. 4783/2021, θεσπίζοντας, προσωρινά, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας δυνατότητα απασχόλησης στην αγροτική οικονομία πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης εισόδου στην χώρα, όχι μόνο λήγει την 30.09.2022, αλλά εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι δεν προσέφερε κάτι στη λύση του προβλήματος.
Σε όλο αυτό το κλίμα επιπρόσθετα η πρόβλεψη ότι για την έκδοση των αδειών εποχικής εργασίας όλων των δικαιούχων των ανωτέρω υφιστάμενων διαδικασιών, απαιτείται από τον εργοδότη η έκδοση της βεβαίωσης για τη μετάκληση / απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών στην αγροτική οικονομία, η οποία εκδίδεται μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας του ΜΑΑΕ, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ), τα οποία είναι καταχωρισμένα στην εφαρμογή δεν είναι δυνατή γιατί δεν έχει γίνει επικαιροποίηση των στοιχείων των ΕΑΕ και αντλούνται αυτόματα από το σύστημα του ΟΣΔΕ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι βεβαιώσεις που εκδίδονται από το ΜΑΑΕ να έχουν λήξει από την 15/06/2022, ήτοι από την καταληκτική προθεσμία υποβολής της ΕΑΕ τρέχοντος έτους και ως εκ τούτου δεν μπορούν να γίνουν δεκτές από τις αρμόδιες αρχές κατά την έκδοση των ανωτέρω αδειών εργασίας.
Αποτέλεσμα της «αριστείας» που διακατέχει την κυβερνητική πολιτική είναι πλήθος γεωργών κτηνοτρόφων και άλλων τομέων της οικονομίας, να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς απαραίτητο εργατικό δυναμικό την ίδια στιγμή που διαθέσιμοι εργαζόμενοι που βρίσκονται στη χώρα αποκλείονται και στα Προξενεία καθυστερεί χαρακτηριστικά η διαδικασία θεώρησης εισόδου και της χορήγησης «visa». Μετανάστες που θα μπορούσαν να εργαστούν νόμιμα και εργοδότες που θέλουν να είναι νόμιμοι και τυπικοί, έχουν οδηγηθεί με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης σε απόγνωση και αδιέξοδο.
Μπορείτε να δείτε την ερώτηση στο σύνδεσμο: