Τα πλάνα από τη λίμνη του Μόρνου αποκαλύπτουν μια ανησυχητική κατάσταση λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας. περιοχή.
Η σημαντική μείωση της στάθμης του νερού έχει φέρει στην επιφάνεια το βυθισμένο χωριό Κάλλιο, το οποίο είχε καλυφθεί όταν δημιουργήθηκε η τεχνητή λίμνη. Η κατάσταση αυτή έχει θέσει σε συναγερμό την ΕΥΔΑΠ, η οποία αναζητά εναλλακτικές πηγές για την ενίσχυση του δικτύου υδροδότησης της Αθήνας.
Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου, η συνολική έκταση της επιφάνειας της λίμνης μειώθηκε από 16,5 km² τον Ιούλιο του 2023 σε μόλις 12,8 km² τον Ιούνιο του 2024. Αυτή η δραματική μείωση της στάθμης του νερού φέρνει στο φως το πρόβλημα της λειψυδρίας, το οποίο μπορεί να επιδεινωθεί αν δεν σημειωθούν βροχοπτώσεις.
Ο,δημοσιογράφος Νίκος Γιαπράκας που βρέθηκε στο σημείο, αναφέρει ότι η στάθμη του νερού της λίμνης έχει κατέβει κατά πολλές δεκάδες μέτρα, αποκαλύπτοντας ακόμα και τα κτίρια του παλιού χωριού Κάλλιο. Ο Αντιδήμαρχος Λιδωρικίου, Κωνσταντίνος Κουτσούμπας, σημειώνει πως η κατάσταση είναι παρόμοια με το 1993 και εκφράζει την ανησυχία του ότι, αν δεν βρέξει σύντομα, θα χρειαστεί να εγκατασταθούν αντλίες για την άντληση του νερού, καθώς η στάθμη έχει πέσει κάτω από το επίπεδο του πυθμένα της λίμνης.
Στην Αττική, αν οι κλιματικές συνθήκες δεν βελτιωθούν, τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες του Μόρνου αρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες μόνο για τα επόμενα πέντε χρόνια. Ο Γενικός Γραμματέας Υδάτων του ΥΠΕΝ, Πέτρος Βαρελίδης, υπογραμμίζει ότι τα αποθέματα είναι επαρκή μόνο για 3,5 έως 5 χρόνια, αν συνεχιστεί η ανομβρία. Ως λύση προτείνεται η παροχέτευση νερού από τον Εύηνο, η αφαλάτωση και η χρήση επεξεργασμένων λυμάτων για άρδευση ή ενίσχυση του υδροφόρου ορίζοντα.
Η κατασκευή μικρών φραγμάτων για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα είναι απαραίτητη, όπως εξηγεί ο καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αβραάμ Ζεληλίδης. Αναφέρει πως η μείωση των χιονοπτώσεων στην Πίνδο επηρεάζει άμεσα τη στάθμη της λίμνης, ενώ προτείνει την κατασκευή μικρών φραγμάτων σε περιοχές με ανθρακικά πετρώματα, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν ως φυσικά ρεζερβουάρ νερού.
Τα τελευταία δύο χρόνια, τα αποθέματα στους ταμιευτήρες της Αττικής μειώθηκαν κατά 300 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ η κατανάλωση νερού αυξήθηκε κατά 8-10% το πρώτο εξάμηνο του 2024 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Η κατάσταση αυτή υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια του νερού στην περιοχή της Αττικής.
Το ρεπορτάζ είναι της Κατερίνας Φάκας και του Νίκου Γιαπράκα